Informatie verenigingswerk ouders

14-12-2018

Beste ouders/verzorgers. Na de jaarwisseling start SKF met verenigingswerk voor ouders. Hierover bent u in de afgelopen periode regelmatig geïnformeerd. Nu de plannen zijn uitgewerkt, willen we u graag meenemen in hoe het verenigingswerk georganiseerd wordt.

Waarom verenigingswerk?
Laten we beginnen met waarom SKF verenigingswerk kent. Er moeten veel werkzaamheden verricht worden om ervoor te zorgen dat onze vereniging blijft draaien en dat jong en oud kunnen blijven korfballen. Een deel van de werkzaamheden is vrijwilligerswerk: werkzaamheden die vrijwillig uitgevoerd worden. Het andere deel is verenigingswerk: werkzaamheden die bij het SKF-lidmaatschap horen. De spelende leden van SKF zijn hier inmiddels een aantal jaren bekend mee.

Waarom verenigingswerk door ouders?
Met ingang van januari 2019 gaan ook de ouders van jeugdleden (t/m de C-leeftijd) in het verenigingswerk meedoen. Uit de spelers- en vrijwilligersenquête bleek namelijk dat de meeste spelende leden het prima vinden om verenigingswerk te doen, maar dat het totaal aantal verenigingswerkzaamheden per lid te belastend was. Vooral omdat veel leden zich ook al als bijvoorbeeld trainer, coach of commissielid inzetten.

Hoe wordt het verenigingswerk georganiseerd?
In de week van 17 december ontvangt u via de Whatsapp-groep van het team van uw kind het verzoek om als oudergroep 2 of 3 diensten (in de periode januari – maart) in te vullen. Het gaat om kantinediensten en/of diensten als zaalcommissaris. Dit zijn taken waar geen korfbalkennis voor nodig is. Bij het inplannen wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met het wedstrijdprogramma van uw kind(eren).

Als ouders stemt u onderling af wie welke dienst oppakt. De trainer heeft hier geen rol in. In de toekomst willen we met een teamouder gaan werken die het verenigingswerk binnen het team coördineert, maar dat is een volgende stap. Als u gezamenlijk hebt bepaald wie wat gaat doen, mailt één van de ouders voor 2 januari de namen naar het mailadres dat in de Whatsapp-groep genoemd wordt. Als het niet lukt om namen aan te leveren, plant SKF de ouders in.

Wat houdt het verenigingswerk in?
Als u kantinedienst hebt, staat u samen met anderen achter de bar of in de keuken en zorgt u ervoor dat leden, ouders en andere bezoekers van de kantine eten en drinken kunnen kopen.
Als u een dienst als zaalcommissaris hebt, zorgt u er samen met twee jeugdleden voor dat in de zaal alles goed verloopt. U zet onder andere de materialen klaar, laat de wedstrijden op tijd beginnen en bedient het scorebord. Vanzelfsprekend wordt uitleg en begeleiding geregeld.

SKF staat voor “Speelt Korfbal Fair” maar de slogan “Samen Kunnen we ’t Fiksen” wordt ook regelmatig gebruikt. Samen (vrijwilligers, leden èn ouders) zorgen we ervoor dat SKF een bruisende vereniging blijft, waar uw kind met veel plezier kan korfballen. We rekenen op u!

Met sportieve groet,
Bestuur SKF