Historie

OPGERICHT IN 1955

Op initiatief van een aantal personeelsleden van het in Veenendaal gevestigde onderdeel van het Zweedse metaalconcern SKF werd in 1955 in Veenendaal een korfbalvereniging opgericht. Voor deze vereniging werd de verenigingsnaam "Speelt Korfbal Fair", kortweg SKF gekozen.
Als 'geboortedatum' werd 10 juni 1955 in de archieven genoteerd. De eerste leden van SKF waren vrijwel zonder uitzondering werknemers van het SKF concern. Zeer lange tijd waren daarom het SKF concern en de korfbalvereniging niet alleen wat hun naam betreft onafscheidelijk. Zesendertig jaar lang, tot 1991 maakten de korfballers gebruik van een korfbalveld pal naast de fabriek aan de Wageningselaan in Veenendaal.


NIEUWE ACCOMMODATIE IN 1991

Gebruikmakend van het sportvriendelijke klimaat in de Gemeente Veenendaal kon SKF begin jaren negentig zijn intrek nemen op een nieuw aangelegd sportpark, pal tegenover de oude accommodatie aan de Wageningselaan in Veenendaal. Op de korfbalvelden op het sportpark "De Groene Velden" werden na zorgvuldig plannen, in eigen beheer een kantine en kleedkamers gebouwd. Nadat de bouwwerkzaamheden in 1991 zo goed als afgesloten waren, werd het oude veld naast de SKF-fabriek verlaten en werd de nieuwe accommodatie 'aan de andere kant van de straat' in gebruik genomen.


EIGEN KORFBALHAL IN 1994

Creatief denken en een meewerkende Gemeente stonden aan de basis van de volgende mijlpaal in de SKF-geschiedenis. Na lang denk-, reken- en tekenwerk viel in 1994 het besluit tot de bouw van de SKF KORFBALHAL. In augustus van dat jaar werd deels in 'zelfwerkzaamheid' begonnen met dit voor die tijd bijzondere project in korfballand Nederland. Net op tijd voor het begin van de zaalcompetitie 1994/1995 kon de SKF korfbalhal in gebruik worden genomen.


KUNSTGRAS IN 1998

In 1998 waren er opnieuw 'kansen' voor de inmiddels tot één van de mooiste korfbalaccommodaties van Nederland uitgegroeide SKF accommodatie. De geplande opknapbeurt voor de grasvelden werd door een alert bestuur aangegrepen om een deel van het natuurgras te laten vervangen door een kunstgrasvariant. Vooralsnog twee kunstgrasvelden zorgden ervoor dat vanaf 1998 geen enkele wedstrijd in het veldseizoen meer hoefde te worden afgelast wegens onbespeelbaarheid van de velden.


ONGEKENDE LEDENGROEI

Qua grootte van de vereniging stond SKF in Veenendaal lange tijd in de schaduw van de zogenaamde 'populaire sporten' voetbal, turnen, zwemmen en tennis. Ook in korfballend Nederland nam SKF een bescheiden plaats in op de ranglijst van grootste verenigingen.
In de negentiger jaren van de vorige eeuw trad een opmerkelijke trendwending op. Ambities en goede sfeer bleven in Veenendaal en omgeving niet onopgemerkt. De groeiende naamsbekendheid, het jaarlijkse schoolkorfbaltoernooi, de voortdurende uitbreiding van de accommodatie, de sportieve prestaties etc. zorgden voor een aanzwellende stroom van nieuwe leden.
Varieerde het ledenaantal tot 1991 jarenlang tussen de 200 en 250 leden, vanaf dat jaar begon de vereniging te groeien met een percentage van rond de 10% per jaar. Dankzij de aanmelding van vele nieuwe jeugdleden maar ook dankzij een opmerkelijke ledentrouw van junioren werd tien jaar na dato, in oktober 2000 het 500e lid begroet. Met 500 leden behoort SKF inmiddels tot de grotere sportverenigingen van Veenendaal. Ook in korfballand is SKF wat ledenaantal inmiddels toegetreden tot de "top-10".


SPORTIEF GEZIEN IN DE LIFT

De ontwikkeling van de vereniging en de sportieve prestaties van SKF lijken hand-in-hand te gaan. Het spelniveau van de selectieteams kwam tot 1991 nooit verder dan één jaar op het landelijk 1ste klasse niveau. Eind jaren tachtig leek de vereniging langzaam af te zakken naar het toenmalige afdelingsniveau. Degradaties waren in die jaren meer regel dan uitzondering. Na de ingebruikname van de nieuwe accommodatie op "De Groene Velden" zorgde de aanzwellende stroom nieuwe leden voor een opleving van de sportieve prestaties. Vooral het niveau van de jeugdteams steeg spectaculair. In het seizoen 1997/1998 speelden alle jeugdteams voor het eerst op het landelijk hoogste niveau. In het seizoen 1998/1999 werd SKF B1 als eerste in de verenigingsgeschiedenis LANDSKAMPIOEN.
Vanaf 1996 kropen ook de seniorenteams langzaam uit het sportieve dal. SKF 1 promoveerde in dat jaar naar de landelijke 1e klasse zaalkorfbal. Ook op het veld lukte dit uiteindelijk. Na twee achtereenvolgende kampioenschappen nam SKF 1 in 2000 plaats in de 1ste klasse van het veldkorfbal. In de schaduw van het vlaggenschip promoveerden ook de lagere seniorenteams mee. In het zaalseizoen bereikte SKF 2 in 2000 eveneens een mijlpaal door te promoveren naar de reserve 1e klasse. Het nieuwe millennium bracht SKF verdere successen. Na twee jaren in de eerste klasse promoveerde SKF 1 in 2002 in de zaal naar de overgangsklasse. Het debuutjaar in die klasse werd afgesloten met een verrassende 3de plaats. Op het veld moest nog een jaartje worden gewacht. In 2003 promoveerde SKF 1 ook op het veld naar de overgangsklasse. De eerste millennium jaren waren ook voor de SKF jeugd zeer succesvol. Elk jaar weer plaatsten één of meer jeugdploegen zich voor de finales voor het Nederlands Kampioenschap. Het zaalseizoen 2003/2004 spande wat successen betreft de kroon. Voor het eerst in de verenigingsgeschiedenis promoveerde SKF 1 (via een kampioenschap in de overgangsklasse) naar de landelijke HOOFDKLASSE. SKF 2 behaalde bovendien het kampioenschap in de reserve eerste klasse en promoveerde naar de reserve overgangsklasse. Daarenboven plaatsten zich maar liefst drie jeugdteams voor het NK-zaal. SKF B1 en SKF C1 haalden elk met hun derde plaats in de poule net geen finaleplaats. SKF B2 won de kleine finale en werd 3de op het nationaal districtenkampioenschap.


EEN NIEUWE EEUW MET AMBITIEUZE PLANNEN

De sportieve prestaties, de groei van het aantal leden en de steeds mooier wordende accommodatie, komt er ooit een eind aan het SKF succesverhaal? Een kort maar duidelijk antwoord: NEE!! In Veenendaal wordt inmiddels alweer gebouwd. Begin 2004 is begonnen met de verbouwing van de sporthal, de kantine en de kleedaccommodatie. IJs en weder dienende zal medio 2005 de capaciteit en kwaliteit van de accommodatie zijn aangepast aan een vereniging met Topkorfbal aspiraties. Als de indicaties niet bedriegen zal de groei van het aantal leden ook de komende jaren nog voortduren. Sportief gezien worden voorzichtige plannen gemaakt om nog dit decennium op 'topkorfbal' niveau zowel bij de jeugd als bij de senioren een vaste waarde te worden.

CO-SPONSORS

SUB-SPONSORS