• Een aantal vragen aan Niels van Vessem

  13 okt 2019
 • Zoals je hebt kunnen lezen op onze website gaan we dit seizoen een aantal trainersopleidingen (KT2 en KT3) organiseren bij SKF. We willen heel graag zo veel mogelijk SKF’ers de mogelijkheid geven om met veel plezier als trainer/coach van onze spelers actief te zijn. Om te laten zien hoeveel plezier je daar in kunt hebben, hebben we een aantal vragen gesteld aan Niels van Vessem. Niels is voor het 2e jaar trainer/coach van SKF A1, het hoogste jeugdteam van SKF. Daarnaast is hij dit seizoen als assistent-trainer bij SKF 1 betrokken.

  Je hebt al op jonge leeftijd gekozen voor een carrière als trainer. Waarom?
  Ik ga nu mijn achtste jaar als trainer in, de eerste jaren vond ik het gewoon leuk en deed ik het om de club te helpen. Toen ik erachter kwam dat ik er talent voor had en ik 3 jaar geleden buiten de selectie viel, heb ik de keuze gemaakt om mij in dit vak meer te gaan specialiseren.

  Welke trainersopleidingen heb je gedaan en wat heb je daar aan gehad?
  Binnen de korfbalcursussen heb ik de KT2 en KT3 afgerond. KT2 heeft mij de eerste jaren erg geholpen om geen politieagent te hoeven spelen, maar echt bezig te kunnen zijn met de kinderen, om ze tactische en technische korfbalvaardigheden te kunnen leren. KT3 heeft ervoor gezorgd dat ik begrijp hoe ik kinderen/sporters het beste nieuwe vaardigheden kan aanleren, maar ook nieuwe inzichten in specifieke korfbalvaardigheden kan bijbrengen.

  In de toekomst hoop ik ook mijn KT4 te behalen.

  Wat vind je zo leuk aan het trainen en coachen van korfballers?
  De eerste jaren heb ik mij vooral (gelukkig) mogen focussen op het opleiden van de kinderen. Dit werkt fijn, omdat je doel is de kinderen zoveel mogelijk te leren, en je nog niet bezig hoeft te zijn met elke wedstrijd te winnen. De stap die ik vorig jaar heb gemaakt kwam voor mij precies op het juiste moment. Ik heb kunnen leren hoe ik opleiden moest gaan combineren met presteren. De doelstelling in de zaal was namelijk: handhaven. En daarvoor moet je nou eenmaal winnen en dus andere keuzes maken. En toch heeft het opleiden nog een grote rol gespeeld, want verschillende spelers die vorig jaar in SKF A1 speelden, hebben nu een basisplek in een eerste team veroverd bij verschillende andere verenigingen. Deze twee dingen maken het vak trainer/coach erg leuk!

  Daarnaast hoop ik dit jaar veel te leren van Lion. Hoe je een jaar precies inricht om maximaal te kunnen presteren en te pieken op de juiste momenten!

  Welke tips heb je voor de jeugdtrainers van SKF?
  Probeer altijd te blijven leren. Dit kan door cursussen te volgen, boeken of interviews te lezen, maar ook door verder te kijken. Zo heb ik mijn creativiteit kunnen overbrengen in de trainingen die ik nodig had bij het geven van gymlessen tijdens mijn CIOS opleiding. En nu probeer ik de pedagogische vaardigheden -die ik leer op de PABO- ook te verwerken in mijn trainingen!