Opgericht in 1955
Op initiatief van een aantal personeelsleden van het in Veenendaal gevestigde onderdeel van het Zweedse metaalconcern SKF werd in 1955 in Veenendaal een korfbalvereniging opgericht. Voor deze vereniging werd de verenigingsnaam "Speelt Korfbal Fair", kortweg SKF gekozen. Als 'geboortedatum' werd 10 juni 1955 in de archieven genoteerd. De eerste leden van SKF waren vrijwel zonder uitzondering werknemers van het SKF concern. Zeer lange tijd waren daarom het SKF concern en de korfbalvereniging niet alleen wat hun naam betreft onafscheidelijk. Zesendertig jaar lang, tot 1991 maakten de korfballers gebruik van een korfbalveld pal naast de fabriek aan de Wageningselaan in Veenendaal.
Nieuwe accomodatie in 1991
Gebruikmakend van het sportvriendelijke klimaat in de Gemeente Veenendaal kon SKF begin jaren negentig zijn intrek nemen op een nieuw aangelegd sportpark, pal tegenover de oude accommodatie aan de Wageningselaan in Veenendaal. Op de korfbalvelden op het sportpark "De Groene Velden" werden na zorgvuldig plannen, in eigen beheer een kantine en kleedkamers gebouwd. Nadat de bouwwerkzaamheden in 1991 zo goed als afgesloten waren, werd het oude veld naast de SKF-fabriek verlaten en werd de nieuwe accommodatie 'aan de andere kant van de straat' in gebruik genomen.
Eigen korfbalhal vanaf 1994
Creatief denken en een meewerkende gemeente stonden aan de basis van de volgende mijlpaal in de SKF-geschiedenis. Na lang denk-, reken- en tekenwerk viel in 1994 het besluit tot de bouw van de SKF Korfbalhal. In augustus van dat jaar werd deels in 'zelfwerkzaamheid' begonnen met dit voor die tijd bijzondere project in korfballand Nederland. Net op tijd voor het begin van de zaalcompetitie 1994/1995 kon de met de kantine geintegreerde SKF korfbalhal in gebruik worden genomen. In 2004 werden de gecombineerde accommodatie (korfbalhal en kantine) uitgebreid. Naast aanbouw van kleedkamers en vergaderruimtes werden de toeschouwerscapaciteit van de hal en materiaalopslag mogelijkheden vergroot.
Kunstgras vanaf 1998
In 1998 waren er opnieuw 'kansen' voor de inmiddels tot een van de mooiste korfbalaccommodaties van Nederland uitgegroeide SKF accommodatie. De geplande opknapbeurt voor de grasvelden werd aangegrepen om een deel van het natuurgras te laten vervangen door een kunstgrasvariant. In 2006 volgde verdere uitbreiding van de kunstgrasaccommodatie. In dat jaar werden 2 extra kunstgrasvelden toegevoegd.
Ongekende ledengroei
Qua grootte van de vereniging stond SKF in Veenendaal lange tijd in de schaduw van de zogenaamde 'populaire sporten' voetbal, turnen, zwemmen en tennis. Ook in korfballend Nederland nam SKF een bescheiden plaats in op de ranglijst van grootste verenigingen.
In de negentiger jaren van de vorige eeuw trad een opmerkelijke trendwending op. Ambities en goede sfeer bleven in Veenendaal en omgeving niet onopgemerkt. De groeiende naamsbekendheid, het jaarlijkse schoolkorfbaltoernooi, de voortdurende uitbreiding van de accommodatie, de sportieve prestaties etc. zorgden voor een aanzwellende stroom van nieuwe leden.
Varieerde het ledenaantal tot 1991 jarenlang tussen de 200 en 250 leden, vanaf dat jaar begon de vereniging te groeien met een percentage van rond de 10% per jaar. Dankzij de aanmelding van vele nieuwe jeugdleden maar ook dankzij een opmerkelijke ledentrouw van junioren werd tien jaar na dato, in oktober 2000 het 500e lid begroet. Met ruim 500 leden behoort SKF inmiddels tot de grotere sportverenigingen van Veenendaal.
Het grote aandeel van jeugdspelers in het ledenbestand van SKF blijft opvallend. SKF slaagt er al jarenlang in om een toonaangevende vereniging te zijn voor de sportende jeugd in Veenendaal. Dat is een belangrijke voorwaarde voor het realiseren van een succesvolle jeugdopleiding, een van de pijlers waar SKF al jarenlang met trots op bouwt.
Sportief gezien in de lift
De ontwikkeling van de vereniging en de sportieve prestaties van SKF lijken hand-in-hand te gaan. Het spelniveau van de selectieteams kwam tot 1991 nooit verder dan een jaar op het landelijk 1ste klasse niveau. Eind jaren tachtig leek de vereniging langzaam af te zakken naar het toenmalige afdelingsniveau. Degradaties waren in die jaren meer regel dan uitzondering. Na de ingebruikname van de nieuwe accommodatie op "De Groene Velden" zorgde de aanzwellende stroom nieuwe leden voor een opleving van de sportieve prestaties. Vooral het niveau van de jeugdteams steeg spectaculair. In het seizoen 1997/1998 speelden alle jeugdteams voor het eerst op het landelijk hoogste niveau. In het seizoen 1998/1999 werd SKF B1 als eerste in de verenigingsgeschiedenis LANDSKAMPIOEN. Deze prestatie werd in 2010 geevenaard. De eerste millennium jaren waren ook voor de SKF jeugd zeer succesvol. Elk jaar weer plaatsten en of meer jeugdploegen zich voor de finales voor het Nederlands Kampioenschap.
Vanaf 1996 kropen ook de seniorenteams langzaam uit het sportieve dal. SKF 1 promoveerde in dat jaar naar de landelijke 1e klasse zaalkorfbal. Ook op het veld lukte dit uiteindelijk in 2000. Daarna ging het snel. Achtereenvolgende kampioenschappen brachten SKF 1 in de zaal en op het veld in de hoofdklasse. Tot tweemaal was SKF 1 dicht bij promotie naar het landelijk hoogste korfbalniveau. Een beslissingswedstrijd en een kruisfinale stonden de uiteindelijke promotie in de weg. In de schaduw van het vlaggenschip promoveerden ook de lagere seniorenteams mee. In het zaalseizoen bereikte SKF 2 in 2004 eveneens een mijlpaal door te promoveren naar de reserve hoofdklasse. Het nieuwe millennium bracht SKF verdere successen. Na twee jaren in de eerste klasse promoveerde SKF 1 in 2002 in de zaal naar de overgangsklasse en in 2004 naar de hoofdklasse.
Vanaf dat moment speelde SKF jarenlang op het op een na hoogste niveau van Nederland, de Hoofklasse. In 2016 degradeerde SKF helaas naar de Overgangsklasse en brak een periode aan waarin de vereniging met grotendeels zelf opgeleide spelers de weg terug omhoog zocht. Dit leidde in 2018 tot de felbegeerde promotie terug naar de Hoofdklasse in de veldcompetitie.