• Opnieuw winst met minimaal verschil voor SKF 6

14 sep 2019
  • Voor de tweede week op rij won SKF 6 een wedstrijd met minimaal verschil. In Arnhem was de ploeg na wederom een spannende wedstrijd met 15-16 te sterk voor EKCA/CIBOD 3.

SKF vertrok met 8 heren en 5 dames. Ondanks de SKF-mailperikelen lukte het op vrijdag om nieuweling Daniël Hartveld speelgerechtigd te krijgen. Slechts 4 eigen dames. Larissa Bijl, inderdaad, de dochter van, ging mee als extra dame maar op voorhand stond al vast dat zij maar tijd had voor 1 helft.

Vorig seizoen werd op het veld al twee keer tegen EKCA/CIBOD gespeeld, alleen toen hun vijfde team, en beide keren was het in Arnhem bloedheet. Dat was het deze keer niet, maar behoorlijk warm was het ook nu zeker wel. Waar SKF 6 vorige week de eerste wedstrijd dus nipt won, verloor EKCA van de grote onbekende in de poule, Stip 2. Dit derde team van EKCA bleek een heel ander team dan het vijfde waar vorig seizoen tegen werd gespeeld. Veel jonger vooral.

SKF startte met in de basis Larissa, Roeline, Daniël en Peter (aanval) en Ciska, Paulique, Jonathan en Ronald (verdediging). Andrea, Alex, Frank, Jurge en Thomas namen plaats op de bank. Een klein kwartiertje lang hield SKF de nul en omdat de ploeg zelf wel scoorde, stond er een mooie 0-5 tussenstand op het bord. Paulique, die zich plots niet lekker voelde, was rond deze tijd al vervangen door Andrea. Vanaf de 0-5 begon EKCA/CIBOD zich ook met de score te bemoeien, kwam ook dichterbij, maar bij rust was het nog keurig 6-8.

Peter en Larissa vertrokken richting Veenendaal en omdat Paulique als een dood vogeltje in de koelere kantine zat, had het zesde ineens nog maar 3 spelende dames. In eerste instantie gaf de scheids toestemming een heer als dame te laten spelen (Thomas was het beoogde “slachtoffer”). Maar nadat de tegenstander bezwaar maakte en zowel scheidsrechter als SKF (ook na telefonisch overleg met alwetende Cilia) het juiste reglement niet konden vinden, ging dit toch niet door. SKF moest dus in 1 vak met slechts drie spelers spelen. De ingevallen Alex en Frank en daarnaast Andrea als enige dame. In het andere vak kwamen Jurge en Thomas er in.

Na rust maakte het SKF driemansvak meteen twee belangrijke doelpunten, waarna Thomas in de aanval daarna SKF weer naar een marge van 5 schoot, 6-11. Daarna kwam EKCA terug, SKF had het moeilijk, maar bleef over het algemeen nipt aan de goede kant van de score. Drie keer kwam EKCA langszij (12-12, 13-13, 14-14) maar steeds rechtte SKF de rug. Daniël was intussen terug in de ploeg voor Jurge en schoot zijn eerste bal er meteen in. Thomas schoot SKF nog een keer naar een voorsprong van twee punten, EKCA kwam weer terug en ondanks dat SKF de laatste minuut nogal knullig uitspeelde en de Arnhemmers daarmee nog een onverwachte kans op de gelijkmaker schonk, werd de winst over de streep getrokken, 15-16.

Hard gewerkt, zeker de tweede helft met een dame minder. Zwaarbevochten maar verdiende punten. En dus gedeeld koploper. Twee gespeeld, twee gewonnen, doelsaldo +2. Stip 2 staat met ook twee gewonnen wedstrijden en een ruimer doelsaldo bovenaan. Volgende week mag SKF naar Rosmalen voor de topper tegen die onbekende tegenstander.

Scores SKF: Daniël 4, Frank 4, Jonathan 3, Roeline 2, Thomas 2, Ciska.

Naschrift: Rustig onderzoekje van de spelregels leert dat het niet mag, een heer als dame bij de senioren.

§ 2.1a Aantal en indeling 1. Mag een dame voor een heer spelen of een heer voor dame?
    Antwoord
    Neen, § 2.1 van de spelregels bepaalt dat het spel wordt gespeeld door twee ploegen, elk van vier spelers en vier speelsters, van wie in elk vak twee spelers en twee speelsters worden ingedeeld. Het BB “Jeugdkorfbal” maakt hierop echter een uitzondering: “Ploegen, die uitkomen in breedtekorfbalafdelingen voor gemengde ploegen van de A-, B-, C—en D-jeugdklassen die in twee vakken spelen, bestaan uit vier spelers en vier speelsters. De sekseverdeling mag losgelaten worden indien er met hesjes wordt gespeeld, zodat het twee-tegen-tweeprincipe gehandhaafd blijft. Bij de A-, B- en C-jeugdklassen geldt als aanvullende voorwaarde dat een speler of speelster in dezelfde wedstrijd altijd als dame of heer moet blijven spelen”. Er is ook een afwijkende regeling getroffen voor ploegen, die in “4-Korfbal spelen” (in één vak); dat kunnen B-, C-, D-, E- en F-ploegen zijn. Zie de desbetreffende bepalingen in het BB “Jeugdkorfbal”.