Bij SKF zeggen we altijd trots: “Samen Kunnen we ’t Fiksen!”. En dat geldt zeker voor het verenigingswerk. We ervaren de laatste tijd dat het invullen van het verenigingswerk niet altijd soepel verloopt. Met dit bericht willen we nogmaals uitleggen hoe het verenigingswerk werkt en een aantal nieuwe spelregels introduceren.
Bij SKF verdelen we alle werkzaamheden die moeten gebeuren in twee delen: verenigingswerk en vrijwilligerswerk. De verplichte werkzaamheden die bij het lidmaatschap horen noemen we “verenigingswerk”. Naast “verenigingswerk” kent SKF ook “vrijwilligerswerk”. Deze werkzaamheden worden door vrijwilligers uitgevoerd.
Verenigingswerk
Alle spelende leden van SKF vanaf de B jeugd, en ouders van de F tot en met de C jeugd, zijn verplicht verenigingswerk uit te voeren. Hierbij kan gedacht worden aan veld- en zaaldiensten, wedstrijden fluiten (alleen spelende leden) en bardiensten.
Zodra de wedstrijdplanning bekend is, worden de verenigingstaken aan de (ouders van de) teams toegewezen. De spelers/ouders verdelen de taken onderling en geven deze verdeling weer aan de planner door.
Onze vrijwilligers van de planning zijn er om ervoor te zorgen dat ieder team evenredig veel taken krijgt en iedereen weet wat er van ze verwacht wordt. Dit is al een hele uitdaging. Als de planners dan geen of een incomplete reactie krijgen, of de ingeplande spelers/ouders niet komen opdagen, is dat erg vervelend.
Wat is er nieuw?
Beloning
Wij willen de personen die anderen vaak uit de brand helpen, gaan belonen. Daarnaast willen we ook de teams belonen die de taken netjes verdelen en uitvoeren:
Er zullen teams genomineerd worden die de taken netjes op tijd verdelen en ook uitvoeren. Dit wordt bijgehouden door de planners. Het genomineerde team zal een passende beloning krijgen vanuit SKF, zoals bijvoorbeeld een rondje drinken voor het hele team.
Personen die opvallend vaak bijspringen, kunnen ook beloond worden.
Als het toch niet goed gaat...
Als de taken niet op tijd verdeeld worden, zullen de planners (na het versturen van een herinnering), de openstaande taken eerlijk verdelen en aan de spelers/ouders toewijzen.
Je bent dan individueel verantwoordelijk voor je taak. Wanneer je deze niet uitvoert en geen vervanging regelt, zullen er sancties volgen. Deze sancties gelden voor de spelende leden, niet voor de ouders. Vanuit het Huishoudelijk Reglement is het bestuur gemachtigd corrigerende maatregelen te treffen tegen leden die verplichte verenigingswerkzaamheden weigeren/niet nakomen.
Wat zijn de sancties voor de leden?
1e keer niet op komen dagen = waarschuwing en het team krijgt bij de volgende verdeling een extra taak toegewezen.
2e keer niet op komen dagen = geldboete, hoogte door het bestuur te bepalen.
3e keer is een schorsing, de duur hiervan is door het bestuur te bepalen.
Gelukkig gaat het in de meeste gevallen wel goed, en hopen we natuurlijk dat iedereen het belang in ziet van verenigingswerk en dat de sancties niet nodig zullen zijn.
Wat zijn de spelregels kort samengevat?
Verenigingswerk is verplicht en hoort bij je lidmaatschap.
Verengingswerk is de verantwoordelijkheid van het hele team.
Als team zorg je samen voor een eerlijke verdeling. Deze verdeling geeft de contactpersoon tijdig en compleet door.
Als er geen verdeling wordt doorgegeven wordt deze verdeling gemaakt door de planners, en dan ben je individueel verantwoordelijk.
Taken kunnen niet teruggegeven worden.
Kun je je toegewezen taak toch niet uitvoeren? Dan zoek je zelf een oplossing. De planners kunnen je hier helaas niet bij helpen.
Voer je je taak niet uit én vind je ook geen vervanger? Dan zullen er individuele sancties opgelegd worden, zoals hierboven benoemd.
Een paar tips
Het kan best lastig zijn om het verenigingswerk eerlijk te verdelen. Daarom geven we jullie een paar tips:
Spreek van tevoren af wanneer jullie het verenigingswerk gaan verdelen, bijvoorbeeld na de training.
Het verdelen gaat het best als je fysiek bij elkaar bent.
Begin met de lastigste taken en verdeel daarna de makkelijker taken.
Spreek elkaar erop aan als iemand geen taak op zich neemt.
Taken kunnen niet teruggegeven worden. Spreek daarom per taak een reserve af die het bij bijvoorbeeld ziekte kan overnemen.
Bij SKF zeggen we altijd trots: “Samen Kunnen we ’t Fiksen!”. En dat geldt zeker voor het verenigingswerk. Samen zorgen we ervoor dat alle teams van een sportieve en gezellige zaterdag kunnen genieten!